شهید سلیمانی از جنگ سخت تا جنگ نرم

شهید سلیمانی از جنگ سخت تا جنگ نرم post thumbnail image

سیما فتحی -مدس سواد رسانه ای نسرا-اگر جنگها را به دو دسته ی کلی سخت و نرم تقسیم کنیم ،متوجه می شویم خیلی اوقات جنگهای سازمان یافته و سخت نمی تواند برتری را برای یک گروه یا حکومت رقم بزند.اینجا پای تبلیغات و جنگ نرم به میدان مبارزه باز می شود.ماجرای به نیزه کردن قرانها در جنگ صفین یکی از بارزترین نمونه های جنگ نرم هست، یا هنگامی که سلطان جلال الدین منکبرنی برادر تموچین ،چنگیزخان مغول را شکست داد.وقتی چنگیز احساس کرد در جنگ رودررو حریف شهریار ایرانی نمی شود،از طریق تبلیغات ،یاران سلطان جلال الدین را از گرد وی پراکنده و متفرق نمود تا توانست در نهایت بر وی به پیروزی دست یابد.پس ریشه های جنگ نرم همواره در گستره ی تاریخ وجود داشته و روز به روز هم توسعه پیدا می کند.

تعریف انواع جنگ
جنگ سخت : تعاریف مختلفی برای جنگ سخت وجود دارد ولی ساده ترین تعریف این است.جنگ سخت همان درگیری فیزیکی با ابزار و سلاح بین دو یا چند نفر و یا گروه و یا کشور می باشد.که امکان دارد یکی از انها برحق بوده و یا اینکه هیچ کدام برحق نباشند.معمولا درجنگ سخت طرف قوی تر از لحاظ سلاح و نیرو پیروز میدان می گردد.
جنگ نرم : تعاریف مختلفی برای جنگ نرم وجود دارد ولی ساده ترین تعریف این است.جنگ نرم همان درگیری غیرفیزیکی با ابزار و وسایل رسانه ای و فرهنگی بین دو یا چند نفر و یا گروه و یا کشور می باشد.که امکان دارد یکی از انها برحق بوده و یا اینکه هیچ کدام برحق نباشند.معمولا در جنگ نرم طرف قوی تر از لحاظ بنیادهای معنوی،فکری و اجتماعی ،پیروز میدان می گردد.
تفاوت جنگ سخت و جنگ نرم حوزه ی تهدید جنگ نرم اجتماعی،فرهنگی و سیاسی است در حالیکه حوزه ی تهدید جنگ سخت امنیتی و نظامی می باشد.
روش اعمال تهدیدهای جنگ سخت ،استفاده از زور و اجبار است در حالیکه در جنگ نرم از روش القا و اقناع بهره گیری می شود.
در جنگ سخت هدف تصرف و اشغال سرزمین است در حالیکه در جنگ نرم ،هدف تاثیرگذاری بر انتخاب ها،فرایند تصمیم گیری و الگوهای رفتاری حریف و در نهایت سلب هویت های فرهنگی است.
مفهوم امنیت در جنگ نرم شامل امنیت ارزش ها و هویت های اجتماعی می شود درحالیکه این مفهوم در جنگ سخت به معنای نبود تهدید خارجی تلقی می گردد.
تعریف گروه یا پدیده ی جدیدی به نام داعش 
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1357 و پایان سلطه ی امریکا بر ایران ،استکبار جهانی و رژیم صهیونیستی رفتاری کاملا خصمانه با ایران را در پیش گرفته اند.از شهریور 1359 با حمایت تسلیحاتی،اطلاعاتی و مالی از عراق این کشور را به تحمیل یک جنگ تمام عیار نظامی علیه ایران تحریک کردند.هدف امریکا از طراحی جنگ سخت و ایجاد درگیری شدید مسلحانه،براندازی رژیم جمهوری اسلامی ایران بود.
پیروزی انقلاب اسلامی و برچیده شدن منافع کشورهای سلطه گر با محوریت امریکا باعث شد تا بخشی از سمت و سوی تهدید علیه انقلاب اسلامی ایران به سمت استفاده از اندیشه های متحجرانه برخی از فرقه های اسلامی متمرکز شود.ظهور و خلق گروهک تروریستی داعش بر مبنای همین اندیشه ها بود.
گروه داعش یک باند ادم کشی است که همه ی اصول و ارزش های انسانی را زیر پا گذاشته است.گروه تکفیری داعش در سایه ی حمایت امریکا ،رژیم صهیونیستی و انگلیس و با استراتژی ایجاد رعب و وحشت، مناطق وسیعی از سوریه و عراق  را به تصرف خود دراورد و سپس قصد حمله به ایران را داشت.
نقش سردار سلیمانی در انقراض داعش 
در چنین شرایطی حاج قاسم سلیمانی با فرماندهی نیروی قدس سپاه ،مسوولیت دفع خطر داعش را برعهده گرفت.این حاج قاسم سلیمانی بود که تحت تدابیر مقام معظم رهبری به سازماندهی جبهه ی مقاومت پرداخت و ضمن نابودی داعش تمام نقشه های دشمنان را نقش براب کرد.
بازنمایی رسانه های غربی درباره ی سردار سلیمانی 
تصویری که در بازنمایی رسانه های غربی درباره ی سردار شهید سلیمانی ارایه شده به وضوح به دو بخش پیش از شهادت و بعد از شهادت ایشان قابل تقسیم است.شهید سلیمانی در بازنمایی رسانه های غربی پیش از شهادت فرماندهی پرصلابت است که با سرسختی استراتژی جمهوری اسلامی ایران را در خط مقدم میدان های رزم دنبال می کند و در تضاد با منافع امریکایی ها در منطقه است.
در بازنمایی رسانه های غربی پیش از شهادت سردار سلیمانی ،هیچ صحبتی از اینکه او فردی تروریست است که افراد بیگناه را ترور می کند درمیان نیست.«فرمانده ی قابل احترام» «مردی که همه جا هست»«مغز متفکر نظامی ایران» از جمله تعابیری بود که رسانه های غربی پیش از شهادت ایشان انعکاس می دادند.در واقع رسانه های غربی سردار سلیمانی را به عنوان یک دشمن شایسته و بااخلاق معرفی می کردند.
در یک نظرسنجی که از مردم ایران منتشر شد ،هفت نفر از سیاسیون را در نظرسنجی مشارکت داده بودن د که حاج قاسم با فاصله ی خیلی زیاد محبوبترین شخصیت نظامی ایران لقب گرفت.هم از نظر ایرانیان ملی گرا که او را اسطوره ای مثل ارش کمانگیر زمان می شناختند و هم از نگاه جبهه ی انقلاب اسلامی که حاج قاسم شهید زنده ی انقلاب اسلامی،عباس دوران و مالک اشتر علی بود.محبوبیت حاج قاسم منحصر به ایران نبود و او در منطقه به چهره ای اسطوره ای تبدیل شده بود.
بازنمایی رسانه های غربی بعد از شهادت سردار سلیمانی
بعد از شهادت سردار سلیمانی ،رسانه های غربی برای بازنمایی شخصیت حاج قاسم،رویکرد متفاوتی را اتخاذ کردند.رسانه های غربی بعد از شهادت سردار،تلاش عجیبی دارند که شخصیت حاج قاسم را تحریف کنند و برای نیل به این هدف انواع ترفندها را به کار می برند.
در جنگ نرم برخلاف جنگ سخت ترور فیزیکی جای خود را به ترور شخصیت داده است.در واقع با استفاده از نظام رسانه ای و انواع تاکتیک ها فرد را ترور می کنند و از این طریق باعث افزایش نفرت عمومی و کاهش محبوبیت وی می شوند
.
ترور شخصیت شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی از لحظه ی شهادت ایشان در بامداد جمعه 13دی 1398 توسط شبکه های اجتماعی خارجی با محوریت اینستاگرام و توییتر شروع شد.
اینستاگرام علاوه بر پاک کردن پست کاربران،هر صفحه ی پردنبال کننده ای را که در ان اسمی از حاج قاسم مطرح شده بود بست.فیسبوک،توییتر و اینستاگرام با مسدود کردن اکانت های معترض به ترور حاج قاسم در واقع یک ترور اکانتی را شکل دادند.
رسانه های غربی تشییع میلیونی پیکر شهید سلیمانی را سانسور کردند و ان را جمعیتی هزاران نفری خواندند تا با ایجاد شبهه درباره ی تعداد تشییع کنندگان از ارزش این حماسه ی بزرگ بکاهند.
رسانه های غربی با مانور دادن روی هتک حرمت چند نفر به تصویر شهید سلیمانی سعی داشتند تا با وارونه نمایی واقعیت ،شخصیت اسطوره ای این شهید والامقام را در راستای منافع سیاستهای امریکا تحریف کنند.بازنمایی رسانه ها در مورد شهید سلیمانی پیش و پس از ترور ایشان متاثر از تعصبات و منافع سیاسی انهاست.اینکه رسانه های انها تلاش می کنند ترور یک فرمانده ی شجاع و البته مخالف انها را عملی موجه جلوه دهند و بعد هر فریادی را علیه این ظلم اشکار و بین المللی خاموش و سانسور کنند و با انعکاس گزینشی اخبار در جهت منافع سیاسی دولت تروریست امریکا تلاش کنند ،نشان از وابسته بودن این رسانه ها و سرسپردگی انها دارد که نشان میدهد هنوز این رسانه ها فاصله ی زیادی با استقلال و اخلاق حرفه ای دارند.سیر اصلی انها در مسیری متفاوت از گذشته قرار گرفته و تلاش میشود  فرماندهی ضد داعش به تروریست درجه ی یک تبدیل شود.تلاشی که بار دیگر اعتبار رسانه ای انها را زیر سوال می برد و حیثیت امریکا را در جهان بیش از پیش خدشه دار می سازد.
نتیجه گیری
رفتار متفاوت رسانه های غربی پیش و بعد از شهادت سردار سلیمانی،این نکته را به ما یاداوری می کند که امروزه،مستکبران از یاد و نام شهید سلیمانی وحشت دارند.در واقع تبدیل شدن شهید سلیمانی به الگویی بی بدیل در جهان اسلام برای نسل جوان و فرزندان انقلابی ،لرزه بر جان دشمنان افکنده است.
وظیفه ی ما برای مقابله با جنگ نرم چیست؟ 
برای مقابله با جنگ نرم،نخست باید ویژگی های این نوع جنگ را انالیز کرده و خوب بشناسیم.و بدانیم که جنگ نرم با جنگ سخت چه تفاوت هایی دارد .انچه در جنگ سخت مورد هدف قرار می گیرد جان انسانها،تجهیزات ،امکانات و بناهاست درحالیکه در جنگ نرم انچه هدف قرار میگیرد افکار عمومی است.برای دستیابی به این هدف باید بیش از گذشته رسانه ها را مورد توجه قرار دهیم و افکار عمومی داخلی و جهانی را نسبت به دروغ پردازی رسانه های خارجی اگاه کنیم .این دو مهم فقط با تقویت رسانه های خودی وتلاش برای بین المللی کردن این رسانه ها میسر است.
انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پر بازدیدها

مکتب شهید سلیمانی، ظهور عینی مکتب امامین انقلاب اسلامی استمکتب شهید سلیمانی، ظهور عینی مکتب امامین انقلاب اسلامی است

علیرضا عبادی کیا فعال سیاسی فرهنگی و طلبه درس خارج حوزه علمیه قم –تدریس مکتب سلیمانی در دانشگاه ها روحیه شجاعت ،جهاد فی سبیل الله،ایثار و فداکاری را در میان

عین الاسد و ابعاد انتقامی سخت/سیلی سپاه به امریکا که پس از 70سال صدایش درآمدعین الاسد و ابعاد انتقامی سخت/سیلی سپاه به امریکا که پس از 70سال صدایش درآمد

کارشناس ارشد روابط بین الملل دانشگاه آزاداسلامی واحد شمال در گفت و گو با خبرنگار پایگاه تحلیل و اطلاع رسانی صبح زاگرس با اشاره به بررسی ابعاد حمله موشکی سپاه پاسداران به